A koronzsi jelkpek

 

A korona a legfontosabb koronzsi jelkpnk mert fknt a koronval jelezzk, hogy ki a kirly. A korona klnbz idbl s helyrl szrmazik,s elszr Szent Istvn kapta meg II. Szilveszter Pptl. A gmb a jogar tetejn hegyikristlybl van. Hrom oroszln van az oldaln s a X. szzadban Egyiptomban kszlt.

Magyar korona

A magyar kirlyi korona a kzpkor egyik legfontosabb koronzsi emlkei kz tartozik s az els magyar uralkodo I. Istvn kirly nevhez fzdik. A szent kirly koronjnak is nevezik, mivel I. Istvn kirlyt szentt avattk, nagy rdemeirt szerzett a keresztnysg terjesztsben Magyarorszgon.

A korona a 12. szzad vgbl szrmazik s kt rszbl ll. Egy idsebb biznci homlokktbl corona greaca, mely zomncozott lemezekkel, drgakvekkel s pendlikkal van dsztve, msik rszt kpzi az jabb corona latina, mely a koront szfrikus kereszttel zrja. Tetejn aranykereszt zrja, melyet a korona legfontosabb rsznek tartanak. A Szent Kereszt ereklyvel hozzk sszefggsbe s a tradci szerint akinek a birtokban van, elnyeri vele a hatalmat is.

Jogar

A 12. szzadtl a koronzsi kszerek rsze. A jogar tulajdonkppen megezstztt lemezekkel bevont faplca, melyre egy hegyikristlybl val szablytalan gmb van rerstve. A gmbn hrom l oroszln brzolsa lthat. A gmb arany rmba van erstve, melybl aranygolyk lgnak aranylncokon. A jogar aranyozott burkolata finoman dsztett. A kristlygoly irni-perzsa mesterek alkotsa s a 10. szzadbl szrmazik. Az ezstfogjt egy Kzp-Eurpai aranymves ksztette a 11. s 12. szzad derekn. A jogart valsznleg III. Bla kirly kszttette.

Alma

Az orszgot jelkpez arany alma a legfiatalabb magyar koronzsi kszer s valsznleg az Anjou-hzi Nagy Lajos uralkodsa idejn lett a koronzsi jelkpek rsze a 14. szzadban. reges aranyozott gmb, eredetileg a Golgota fldjvel tltve, arany apostoli kereszttel s az Anjou uralkod csald cmereivel dsztve.

Kard

A koronzsi kardot a 16. szzadban ksztettk Velencben s a magyar kirlyok az aranysarkantys vitzek felavatsra hasznltk. Az eredeti koronzsi kard mr rgen a 16. szzad eltt elveszett. lltlag Anna, V. Istvn testvre vitte Csehorszgba, ahol a prgai Szent Vitus szkesegyhz kincstrban van elhelyezve. Viking eredet fnyz kard csontdsztses markolattal. lltlag Szent Istvn kirly tulajdona volt.

Szent Istvn kirly palstja

Az egyetlen koronzsi jelkp, mely kzvetlenl sszefgg Szent Istvn kirllyal ez a koronzsi palst. A bborszn selyem miseruha zld rozettkkal van tszve, s a szentek alakjainak hmzett brzolsval, kik az nneplyes Te Deum dicsit himnuszt neklik. A hmzett felirat bizonytja, hogy a miseruht I. Istvn kirly s Felesge Gizella ajndkozta 1031-ben a Szz Mria szkesegyhznak Szkesfehrvrott, mely a magyar kirlyok koronzsi s temetkezsi szkhelye volt.

Ksztette: Monori Krisztin