Bikejöring, azaz kutyás terepkerékpározás és a 4 kutyás fogat


canicross,azaz kutyás terepfutás


Triatlon futószáma a vizes fürdőcuccban és a triatlon úszó száma a kötelező mentőmellényben

Canicross és bikejöring?
Megjelent a Hírhozóban 2006. januárjában

Böjtösné Tompay Eörsit sokan ismerhetik úgy, mint gyógytestnevelő tanárt, mint a kerületi testnevelők szakmai tanácsadóját, akiben atléta sportmúltjából megmaradt a futás szeretete. Hetente háromszor 8-10 kilométert fut a Merzse-mocsárnál és a Rákos-patak partján. Az elmúlt másfél évben azonban egy újabb oldaláról ismerhették meg barátai, kollégái. A kutyákért rajongó hölgy egy rokon sportágban, a canicrossban szerez újabban szép nemzetközi sikereket is.

Kedves Eörsi, hogyan képzelje el a laikus ezt a versenyt?

A canicross kutyás terepfutást, a bikejöring kutyás terepkerékpározást jelent. E két sportág mellett tartják számon a kutyás fogathajtást.

Kutyafajtáktól függően különféle kategóriákban indulhatnak a több napos verseny részvevői, akik napi 4-5 kilométereket futnak kutyáikkal közösen, vagy kerékpárral kísérik versenytársaikat. A fogathajtáson pedig egy háromkerekű kiskocsin állva húzatják magukat a versenyzők az akár nyolc kutyából is álló fogattal, miközben különféle parancsszavakkal irányítják az állatokat. A verseny a leggyakrabban nehéz terepen folyik, nem ritkán 100-110 méter szintkülönbség is lehet egy-egy kilométeren belül.

Hogyan indult a rajongása ezért a sportért?

Évek óta rendszeresen futok, s mikor egy husky kutyám lett, a kedvencemben magányos futásaim egyik hűséges társát is megtaláltam.

2004 januárjában úgy döntöttem, hogy szerzek egy másik kutyát is mellé, hogy napközben se unatkozzon a "sporttársam". Ettől kezdve a patakparton járók két kutyával láthattak futni. Áprilisban egy horányi rendezvényen szerettem bele ebbe a sportba. Akkor úgy éreztem, hogy az addigi kutyarajongásom és a „hobbiként” űzött rendszeres testedzésem egy sportban teljesedhet ki. Nehezen leírható örömöt nyújt a derekamhoz pórázzal kötött versenytárssal, baráttal közös sikert elérni! Azóta egy újabb, harmadik és negyedik kutyussal bővült a "csapatunk", s így elindulhattam velük fogathajtásban is.

2004 októberében egy szilvásváradi európabajnokságon indultunk először versenyezni, s a széles nemzetközi mezőnyben lettünk negyedikek.

2005 októberében Dunaharasztiban egy 4 kutyás fogathajtáson szereztem 5. helyezést egy 11 fős mezőnyben. Majd kerékpározásban és futásban is második és harmadik helyen végeztem. Itt egy újabb versenyformában, a kutyás triatlonban is kipróbáltam magunkat. Egy tó kutyás átúszása után kerékpárral, majd futva értünk be elsőként a célba.

Legutóbb pedig az idei ausztriai nemzetközi versenyen kutyás futásban első lettem és kétkutyás fogattal a harmadik.

A családja is megfertőződött e sporttal.

A kézilabdázó lányom gyakran kísér engem az edzéseken, sőt belföldi versenyeken is elindult néhányszor. A férjem is gyakran elkísér a versenyekre. Az idén már versenyzőként is elindult kutyás terepkerékpározásban, ahol negyedik és ötödik helyezéseket szerzett már.

Raffay Gábor

HÍR - HÍR - HÍR

Xlll.NEMZETKÖZI SZÁNHÚZÓKUTYÁS TALÁLKOZÓ
DUNAHARASZTI,UNIVERZUM-TÓ CAMPING
2008.szeptember 26-28.

A versenyen magyar,osztrák,román és szlovén versenyzők indultak.
A triatlon kivételével (200m úszás ,2km futás,2km kerékpározás - mindez persze kutyával ),a többi versenyszámot szombaton és vasárnap is meg kell csinálni,az összidő adja a végeredményt.
A versenyen nem csak szánhúzó típusú kutyákkal lehet indulni,de erre a versenyre elsősorban ők jönnek.
Eredményei:
4 kutyás fogat (férfi-női együtt ) : 4.hely
Canicross (kutyás terepfutás ) női: 3.hely
Bikejöring ( kutyás terepkerékpározás ) női: 1. hely
Triatlon: : 1.hely (külön értékelték a férfiakat,de az abszolútot is megnyertem )
A versenyen a víz kb. 13 fokos volt.
A győzelem serleget,érmeket,okleveleket hozott, illetve 15-20kg-os száraz tápot a kutyusoknak, és egyéb hasznos apróságokat.

Legközelebb Ausztriában versenyez ( Burgenlandban ), száraz versenynek írták ki,de hó esetén szános verseny lesz.