Egy új sportág megerősödése a Diadal Úti Általános Iskolában

Az olimpiai sportágak között hazánkban a vívás a legeredményesebb, a legtöbb olimpiai pontot, a legtöbb érmet szerzett versenysport. A vívósport személyiség- és egészségformáló hatása az általános iskolai korosztály számára rendkívül fontos lehet: egyrészt a többi sportághoz hasonlóan megtanít sportszerűen győzni és veszteni, és szinte a tökéletességig fejleszti a gyors gondolkodást és felfogóképességet, másrészt fejleszti a gyerekek mozgáskoordinációját, állóképességét, érzékszerveik közül javul a látás élessége, a hallás, valamint az egyensúlyérzék. A rendszeres mozgás hatására megnő az izomrostok keresztmetszete, meggyorsul a csontok hosszanti növekedése.

E felismerés mellett szakedzői képesítéssel rendelkező testnevelőnk, Budai István szakmai törekvésének köszönhetően négy évvel ezelőtt kezdett el iskolánk a vívással foglalkozni. A kezdésben sokat segített nekünk a Rákoscsaba-Újtelepért Egyesület akkori elnöke, a minket jelenleg is igen aktívan pártoló Dr Gergely Tamás, valamint Rákoscsaba Újtelep önkormányzati képviselői. Az első évben csak a sportág alapjaival ismerkedtek diákjaink, majd szép folyamatosan - ahogy a felszereltségünk növekedett - úgy mélyedtünk el az egyre komolyabb munkában.

2005-ben sikerült képviselői keretből a tornateremben a vívásoktatáshoz pástokat kialakítani, illetve 10 fő részére vívóruhát (plastront) és száraztőrt beszerezni.Ugyancsak képviselői támogatásból 2007 júliusától beindult a vívás oktatás a sajátos nevelési igényű gyermekek fejlesztését is megcélozva, vagyis a testnevelés órákhoz kapcsolódva heti plusz két órában fakultációs óraként beindítottuk az iskolai vívásoktatást az ötödik évfolyamon (Akkori beharangozó cikkünk). Ez a fakultáció az idei tanévben már a hatodik évfolyamon is folytatódott. Néhány éve pedig bemutatkoztak a kerületi pedagógiai szakmai napon egy bemutatóórával, az egyik gyermeknapon pedig diákjaink szélesebb köre próbálhatták ki az iskolában ezt a sportot.

A haladók edzését, a BHSE vívószakosztályával együttműködve végezzük a tornaterem délutáni-esti szabad kapacitását kihasználva. Ez az egyesület jelenleg is hazánk legeredményesebb vívószakosztálya: büszkeségeik közt tartják számon Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnokot, Szász Emesét, Bockó Gábort, Imre Gézát, Kulcsár Krisztiánt, Knapek Edinát, Varga Gabriellát,/ olimpiai világ- és európabajnokságok érmeseit/. A vívóiskolában szakedző tanár mellett nevelkedő gyermekeink a megfelelő technikai tudás szintjére jutva a Honvéd színeiben is versenyeznek. A délutáni edzéseken más iskolák diákjai is részt vehetnek. Volt már két diákunk az utánpótlás válogatottban, akik a Diadal Úti Általános Iskola tanulói voltak 8 évig /Budai Dániel egyéni kadet VB III. helyezett; csapatban junior EB II. és junior VB III helyezettje. Budai Dorina egyéni kadet EB III., csapatban kadet EB II helyezett/.

 

Iskolai vívásoktatásunk egy másik nagy fordulóponthoz ért el azzal, hogy növendékek iskolai színekben is elindultak az első versenyükön, méghozzá OLIMPICI GRAND PRIX /www.olimpici.hu/ versenysorozaton, amelyet Kulcsár Győző /négyszeres olimpiai bajnok - a Nemzet Sportolója/ hívott életre többedmagával. A versenysorozatnak nagy sikere volt a versenyzők és a szülők körében is. Nagy lelkesedéssel küzdő vívótanoncaik már az első alkalomtól jó eredménnyel szerepeltek a megmérettetésen, tavaly pedig a szolnoki Diákolimpián párbajtőrben Cho Taeun Sándor III. helyezést ért el mestere, Budai István vezetése mellett.

Az iskolánk az elmúlt évek tudatos fejlesztéseinek köszönhetően, s az idei 6 elektronikus pást megépítésével mára elérte azt a szintet, hogy tornatermünk gyakorlatilag - a tárgyi feltételek terén - megfelel egy komplett vívóteremnek. Felszerelésünk pedig 12 diák egyidejű foglalkoztatását teszi lehetővé.

A Budapesti Honvéd SE Vívószakosztályával az írásban is lefektetett együttműködésünk a 2004-05 tanévben kezdődött, amikor az egyesület vállalta, hogy az iskolánkban tanórán kívüli foglalkozásként megalakult előkészítő csoport tagjait a BHSE szakosztályába igazolja, vagyis a diákok egyesületi tagdíjat fizetnek (melléklet: együttműködési megállapodások). Együttműködésünk a lefektetetteken kívül abban is megnyilvánul, hogy az egyesület a gyermekek versenyeztetésének megszervezésében segít, az iskola pedig biztosítja a testnevelő tanár, vívószakedző versenyeken való részvételét iskolai munkaidőben. Erről eddig írásbeli megállapodás nem történt. Jó lenne ezt is az új megállapodás szövegébe foglalni.

Eddig a Magyar Vívószövetséggel konkrét együttműködésünk nem volt, de a jövőben szeretnénk a segítségükre számítani. Ennek részleteiről várjuk a szövetség javaslatait.

A Diadal Úti Általános Iskola a 2008. szeptember 1-jétől érvényes pedagógiai programjába és helyi tantervébe beépítette az alábbiakat:

Ø  Emelt óraszámú testnevelés 5. évfolyamtól felmenő rendszerben vívás sportágban, évfolyami szinten egy tanulócsoport számára (önkéntes jelentkezés, választható óra a tanórán kívüli órakeret terhére) heti 2 óra a 3 testnevelés órán kívül.

Ø  Helyi tantervünkben külön tanterv készült a fenti foglalkozásokra az OM sport-kerettantervének alapján adaptálva.

Vezetői programom egyik fontos célkitűzése, hogy az új sportágunknak, a vívásnak - melynek kerületünkben egyedülálló az iskolai gyakorlata - minél alaposabb szakmai és egyesületi, szakosztályi támogatást biztosítsak. Szükségessé válik, hogy idővel a jelenlegi szakedző kollégánk mellé külső szakedző társat léptessek be, hogy felmenő rendszerűvé alakíthassuk a megkezdett sikeres munkát.

Az évfolyami szinten kialakított emelt óraszámú testnevelés a vívásoktatásra építve az eddig kialakult sporttevékenységek mellett újabb lehetőséget adhat a tehetséggondozásra, tehát a vívás fakultáció miatt emelt óraszámú testneveléssel haladó csoportoknál is kiemelkedő versenyeredményekre számítok.

Mivel ezt a kezdeményezést immár évek óta a fenntartó és a helyi civilszervezet aktív támogatásával fejlesztjük, a jövőben is kérni fogom az önkormányzat segítségét a tárgyi személyi feltételek biztosítása terén.

Olejnik Ilona igazgató 2008. október

 

Vívás  Diadalban 2007. július

Az olimpiai sportágak között-hazánkban - a vívás a legeredményesebb, a legtöbb olimpiai pontot, a legtöbb érmet szerzett versenysport. A vívósport személyiség- és egészségformáló hatása az általános iskolai korosztály számára rendkívül fontos lehet: egyrészt a többi sportághoz hasonlóan megtanít sportszerűen győzni és veszteni, és szinte a tökéletességig fejleszti a gyors gondolkodást és felfogóképességet másrészt fejleszti a gyerekek mozgáskoordinációját, állóképességét, érzékszerveik közül javul a látás élessége, a hallás, valamint az egyensúlyérzék. A rendszeres mozgás hatására megnő az izomrostok keresztmetszete, meggyorsul a csontok hosszanti növekedése.

Három éve kezdett el a Diadal úti iskola Budai István tanár úr vezetésével a vívással foglalkozni. A kezdésben sokat segített a Rákoscsaba-Újtelepért Egyesület akkori elnöke, Dr Gergely Tamás, valamint Rákoscsaba Újtelep önkormányzati képviselői. Az első évben csak a sportág alapjaival ismerkedtek diákjaik, azután szép folyamatosan, ahogy a felszereltségük növekedett, úgy mélyedtek el az egyre komolyabb munkában.

Az edzéseket, a BHSE vívószakosztályával együttműködve végzik, amely egyesület, jelenleg is hazánk legeredményesebb vívószakosztálya: büszkeségeik közt tartják számon Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnokot, Szász Emesét, Bockó Gábort, Imre Gézát, Kulcsár Krisztiánt, Knapek Edinát, Varga Gabriellát,/ olimpiai világ és európa bajnokságok érmeseit/. A vívóiskolában szakedző tanár mellett nevelkedő gyermekek a Honvéd színeiben versenyeznek, amikor eljutnak a megfelelő technikai tudás szintjére. Jelenleg is az utánpótlás válogatottban van két olyan versenyző, akik a Diadal Úti Általános Iskola tanulói voltak 8 évig /Budai Dániel egyéni kadett VB III. helyezett; csapatban junior EB II. és junior VB III helyezettje. Budai Dorina egyéni kadett EB III., csapatban kadett EB II helyezett/. A Diadal Úti Általános Iskola tudatos fejlesztésnek köszönhetően mára elérte azt a szintet, hogy tornatermük gyakorlatilag - a tárgyi feltételek terén - megfelel egy komplett vívóteremnek.

 

A tavalyi tanévben már bemutatkoztak a kerületi pedagógiai szakmai napon egy bemutatóórával, az idei gyermeknapon pedig diákjaik szélesebb köre próbálhatta ki az iskolában ezt a sportot.

Az iskolai vívásoktatásuknak egy másik nagy fordulópontjához értek el azzal, hogy növendékeik elindultak az első versenyükön, méghozzá az ebben az évben induló OLIMPICI GRAND PRIX/www.olimpici.hu/ versenysorozaton, amelyet Kulcsár Győző /négyszeres olimpiai bajnok – a Nemzet Sportolója/ hívott életre többedmagával. A versenysorozatnak nagy sikere volt a versenyzők és a szülők körében is. Nagy lelkesedéssel küzdő vívótanoncaik az első alkalomtól várható jó eredménnyel szerepeltek a megmérettetésen.

Az iskola vezetése a szakedző testnevelő tanár egyetértésével elérkezettnek látja az időt arra, hogy emelt óraszámú testnevelés óráikhoz kapcsolódva heti plusz két órában fakultációs óraként is beindítsa az iskolai vívásoktatást az ötödik évfolyamon. Minden, a vívás iránt érdeklődést mutató diákot szeretettel várnak ötödik évfolyamukra.

 


2011. március 04. Tapolca:

 
A Diadal Úti Általános Iskolában Budai István vezető edző és Lukács Gusztáv edző munkája nyomán évek óta számos fiatal ismerkedik a párbajtőrözés titkaival. Február utolsó hét végéjén 16 tanítványukkal Tapolcán vettek részt az Olimpici Versenysorozaton, ahol több mint 550 induló között próbáltak minél jobb eredményt elérni a különböző korosztályokban. A három napos verseny ideje alatt reggeltől estig hangos volt a pást, és szép eredménnyel zárult a verseny:
 
A résztvevő bajnokaspiránsok egy csoportja
TÖRPICI KATEGÓRIA: 43 induló
Hosszú Dániel 15.
Lukács Levente 24.
Tóth Bendegúz 25.
Rácz Zoltán 32. helyezett
GYERMEK: 73 induló
Varga Samu 25.
UJONC: 83 induló
Trombitás Tamás 12.
Krisko Vince 33.
Bajka Ákos 35.
Varga Samu 42.
Tóth Gergely Szabolcs 69
 
SERDÜLŐ: 77 induló
Trombitás Tamás 30.
Krisko Vince 26.
Varga Samu 31.
Bajka Ákos 54.
Turiák Bence 58.
Dudás Péter 71.